W ramach projektu EIT Food Science Class uczniowie Uniwersyteckiego XII Liceum Ogólnokształcącego im. Marii i Georga Dietrichów wzięli udział w dwudniowych warsztatach na temat racjonalnego gospodarowania żywnością. Podczas warsztatów „Jak gotować, aby nie marnować? Zero waste od kuchni” uczniowie przygotowywali wartościowe posiłki, wzięli udział w wykładzie dr Aleksandry Kocot pt. „Biofilm bakteryjny a straty i bezpieczeństwo żywności”. Mgr inż. Dorota Napiórkowska zaprezentowała uczniom kosmiczną żywność – opowiedziała na czym polega metoda liofilizacji, pokazała przykłady liofilizowanej żywności, a także różnice między produktami suszonymi a liofilizowanymi, mgr inż. Marzena Lenkiewicz zaprosiła uczestników do wspólnego „siania zdrowego fermentu”, podczas którego dowiedzieli się na czym polega proces fermentacji mlekowej, natomiast mgr inż. Kamila Penkacik zaprezentowała uczniom cukier i jego popularne zamienniki, m.in. stewię, melasę czy syrop ryżowy. Uczniowie mieli również okazję do wzięcia udziału w pokazach i warsztatach kuchni molekularnej, gdzie uczyli się tworzenia zdrowych alternatyw dla popularnych napojów funkcjonalnych. W październiku młodzież miała okazję uczestniczyć w wykładach na temat komunikacji interpersonalnej oraz komunikacji w nauce. Zajęcia z Panią prof. Moniką Kaczmarek oraz Panią Justyną Banasiak miały na celu przygotowanie uczniów do stworzenia własnej kampanii edukacyjno-informacyjnej, na której efekty czekamy z niecierpliwością.

Comments are closed.